duminică, 25 decembrie 2011

Automobile.Catalog de accesorii. LEONIDA & Co (1912-1913)





Draga cititorule, m-am tot gandit ce sa-ti pun, fie si virtual, sub brad. Gasisem o felicitare interbelica dar parca e prea putin fata de marea ta pasiune pentru istoriografia auto. Hotarat lucru meriti un cadou mai substantial. Si ce ar putea sa competeze cadourile pe care Mos Craciun cu siguranta ti le-a lasat sub brad decat prezentarea unei carti din arhiva AUTOMOBILIA, unicul exemplar care a supravietuit (din informatiile pe care le am).

Catalogul de accesorii pentru automobile 1912-1913 editat de firma LEONIDA & Co este primul de acest gen tiparit in Romania si cred ca si ultimul pana in primul Razboi Mondial.

Catalogul are 185 de pagini si a fost tiparit la Atelierele Grafice "EMINESCU" din Bucuresti.
Sistemul de distributie al produselor, descris in lucrare, era fie prin magazinul din Calea Victoriei nr. 67 (cladirea a disparut, era in zona unde astazi e Hotelului Radisson Blu) fie prin posta, transportul fiind efectuat de CFR, clientul mentionand in comanda numele garii unde dorea sa-i soseasca piesele.

Sunt prezentare piese, consumabile, scule, materiale, accesorii si vestimentatie pentru automobilisti. Desi titlul lucrarii prezinta lucrarea ca fiind exclusiv auto cateva produse sunt pentru motociclisti.

Fiind editat pentru anii 1912-1913 e de presupus ca acest catalog a fost tiparit la finalul anului 1911 deci a implinit un secol.

Sper draga cititorule ca acest articol te-a bucurat si iti urez Craciun Fericit !

Un comentariu:

  1. Multumim pentru aceasta surpriza precum si pentru toate surprizele frumoase pe care le-am gasit in acest an pe blogul Automobilia.
    Craciun Fericit, Automobilia!

    RăspundețiȘtergere