sâmbătă, 4 decembrie 2010

O replica interesanta





Anuntam zilele trecute, sosirea la Bucuresti a unui Oldsmobile Curved Dash fabricat in 1901. Primisem stirea intr-un comunicat de presa transmis de World Trade Plaza (Hotel Pullman, fost Sofitel) organizatorii targului Rom Antique. Vestea m-a entuziasmat si dupa lansarea cartii lui Marin Dumitrescu m-am deplasat sa vad automobilul importat de colegul Valentin Ghicuta.
La fata locului aveam sa ma trezesc din visul frumos vazand ca este vorba despre o replica, Bliss Surrey, realizata in 1959, a modelului Oldsmobile Curved Dash, fabricat in perioada 1901-1907. Fata de modelul original (care poate fi admirat la Muzeul Tehnic “Dimitrie Leonida”) care avea caroseria realizata din lemn, Bliss Surrey are o caroserie realizata din metal. Propulsat de un motor monocilindric Cushman de 320 cmc care dezvolta 8 CP, automobilul poate atinge o viteza maxima de 35 km/h. Tensiunea instalatiei electrice este de 12 V. Cutia de viteze este manuala cu doua trepte. Bliss Surrey, o firma americana cu sediul in Canton (Ohio), a fabricat circa 500 de astfel de exemplare la sfarsitul anilor ’50. In 1958 un exemplar a fost asamblat in direct, in scop publicitar, in emisiunea TV “Today”, realizata de Dave Garroway. Automobilul este atent realizat in fiecare detaliu. Volanul lipseste cu desavarsire, directia fiind actionata printr-o parghie.
Desi este doar o replica , acest automobil, datorita vechimii sale, si a faptului ca a fost realizat cu acordul firmei Oldsmobile, este considerat vehicul istoric, asa incat o sa-l admiram la evenimentele anului viitor. Targul este deschis si maine, asa incat puteti admira automobilul in intervalul 10-18.

2 comentarii:

  1. pe 27 ianuarie 2012 a fost la RAR in ploiesti a fost adusa pe platforma trasa de o toyota, exact masina asta era si m-a mirat faptul ca ningea si nu a avut nici o prelata pe ea... cred ca baietii vroiau sa o inmatriculeze

    RăspundețiȘtergere