miercuri, 2 decembrie 2009

259999 $

Daca aveti ceva maruntis trebuie sa va grabiti, pe siteul ebay a fost scos la vanzare un numar de inmatriculare care a fost purtat de una din masinile lui Nicolae Ceausescu. Pretul ? O nimica toata, 259999 $ adica un pic peste un sfert de milion de dolari. Povestea prezentata de vanzator e partial adevarata, acest numar, ca si combinatie (nu placa in sine), a fost purtat de una din masinile lui Ceausescu. Dupa Revolutie numarul fost purtat de un RANGE ROVER alb al tenismanului Ilie Nastate. Dupa cativa ani masina a ajuns cu tot cu numar in posesia unui tip Andy, patronul terasei Ficus din Floreasca, disparuta astazi. In concluzie omul vinde placa lui Ilie Nastase care poarta combinatia lui Ceausescu. Inclin sa cred insa ca nici cu 259 $ aceasta placa nu ar starni interesul colectionarilor. In lipsa stantei IGP, oricine poate face 100 de replici. Placa din imagine, din ce imi amintesc, poate fi cea de pe RANGE ROVER dar cu siguranta nu a apartinut masinii lui Nicolae Ceausescu. Vanzarea prin licitatie a masinilor lui Ceausescu n-a starnit interesul international pe care-l sperau organizatorii, toate masinile s-au vandut unor persoane din Romania, la pretul de incepere a licitatiei, cu o singura exceptie, Mercedes-ul SL achizitionat de un membru R.C.R. pentru suma de 37.000 $. Ulterior a mai fost organizata o licitatie la care au fost vandute masinile ARO, nici la aceasta nu s-au atins preturi astronomice. Userul ebay "pasaricad" cu siguranta nu cunoaste aceste lucruri, dar a reusit, trebuie sa recunoasteti, sa ne amuze.

2 comentarii:

  1. Tatal unui prieten si coleg de scoala de-al meu , avea doua tipuri de placute de inmatriculare, nr. era 3-B-607 format mic si inca o pereche format ca in imaginea de mai sus ,dar ambele formate aveau stantate stampila IGM. Prin 1996 am vazut un Ford Mustang, de culoare crem, cu nr. 2-B si inca trei cifre ,sti ceva despre el istorie,..,etc.
    DAN

    RăspundețiȘtergere
  2. Formatul din imaginea de mai sus a fost emis 99% in anii 90. Au foat intr-adevar cateva numere similare emise in anii 70, inainte de standardizarea numerelor in 1978 ; in fototeca comunismului se vede un Mercedes cu numarul 1 B 187 in format identic.

    Tipul de caractere se numeste DIN1451 - http://www.leewardpro.com/articles/licplatefonts/font-din1451.html. Dupa 1992, toate numerele au folosit tipul acesta. In perioada 1988 - 1992 o versiune modificata a fost folosita: tipul de caractere intre 1978 si 1988 era complet diferit.

    RăspundețiȘtergere