vineri, 27 martie 2009

Regasirea din Venerei 23




Nu, nu e vorba asa cum ati putea crede de intalnirea dintre doua persoane dupa o lunga perioada de timp. Nu e o poveste de dragoste asa cum va asigur ca ceea ce urmeaza nu e nici S.F.

Un automobil Fiat 500 si o cladire s-au reintalnit dupa 65 de ani. Intalnirea este cat se poate de reala si avut loc in august 2007 in Bucuresti. Bunul meu amic si coleg de club, ing. Calin Balanescu, a avut stralucita ideea de a readuce Fiat-ul sau in fata cladirii in care automobilul si-a asteptat clientii in 1942.

Cladirea, situata pe Str. Venerei nr. 23, adapostea la acea vreme reprezentanta Fiat. Astazi este un service auto, detinut de antrenorul de fotbal Florin Halagian, maine va fi poate un ansamblu de locuinte, sau poate nu. Povestea insa va ramane si mi se pare extraordinara. Pe data de 25 octombrie 1942, in plin Razboi Mondial, perioada in care productia de automobile a fost extrem de redusa, reprezentanta Fiat din Bucuresti a livrat un automobil Fiat 500 in stare noua.

Dupa 65 de ani automobilul si cladirea sau reintalnit.

Cladirea, situata in spatele blocurilor de pe Calea Mosilor, a scapat de bombardamente, cutremure si mai apoi de lama buldozerelor comuniste pentru ca astazi sa nu fie atinsa (inca) nici de febra imobiliara.

Automobilul a scapat si el de bombardamente, de rechizitionare, a fost radiat dupa razboi, a stat ascuns intr-o magazie de pe Bd. Protopopescu, din fericire n-a fost sacrificat pe altarul cinematografiei romanesti. Apoi a ratat si exilul pentru ca proprietarul sau nu s-a lasat pacalit de oferta derizorie a samsarilor care au roit in jurul lui dupa 1989, drept e ca si el avea pretentii exagerate. In final a avut o sansa pe care putine automobile antebelice din Romania o au. A avut sansa sa fie restaurat, sa fie reinmatriculat dupa aproape sase decenii. Asa incat n-a rata sansa de a revedea locul in care si-a inceput aventura in Romania.




3 comentarii:

  1. Superba poveste!!!!!!!!

    Urmaresc cu mulata atentie acest blog........

    Autom

    RăspundețiȘtergere
  2. Exista si factura originala de vanzare a acestei masini. Fiind razboi, are trecuta si autorizatia ministerului de razboi a tranzactiei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte putine vehicule mai au sansa acestui Topolino si inca si mai putine sansa lui de i se reconstitui traseul aproape de la nastere pana in prezemt.

    Felicitari d-lui ing Calin Balanescu atat pentru vehiculele pe care le are in posesie cat si pentru cosecventa cu care isi completeaza acest adevarat muzeu ce l-a fondat acasa la dumnealui,si nu in ultimul rand,pentru vasta eruditie de care da dovada si nu numai in domeniul "retro" ,si pe care nu ezita sa o impartasasca cu darnicie celor ce apeleaza,emitand intotdeauna pareri obiective si demne de luat in seama.

    Clubul Retromobil Romania este norocos cu un asa membru fondator,adevarat destelenitor de drumuri.

    Multa Stima !

    RăspundețiȘtergere